FOBİLER

FOBİLER

Fobiler, bazı durumlara ya da nesnelere karşı geliştirilmiş anlaşılması güç aşırı korkulardır. Birey yaşadığı korkunun nedenini bilmez ancak hem psikolojik hem de fizyolojik olarak bu aşırı korkuya tepkiler geliştirir. Yaşadığı korku bireyi korktuğu durum ya da nesneden uzak kalmaya iter. Bu da bireyin işlevselliğini bozucu bir etki yarattığından hayatını zorlaştırır. Fobilerin temelinde mutlaka bir geçmiş yaşam olayının olması gerekmez. Fobi yaşayan bireyler genelde çocukluklarında da şu an yaşadıkları korku durumlarına özgü belirtileri gösterirler.

Sosyal fobi, hayvan fobisi, kan ve iğne fobisi, yükseklik fobisi, uçak fobisi, gökgürültüsü ve fırtına fobisi, kapalı alan fobisi, yalnızlık fobisi, yutma ve boğulma fobisi, uzay fobisi, kalabalık alan fobisi, karanlık fobisi, su fobisi vb. birçok özgül fobi vardır.

Fobilerin psikolojik tedavisi kolay ve mümkündür. Aynı zamanda başarılı sonuçlar da verir. İlaçlar ise tek başına fobilerin tedavisinde etkili olamamaktadır ancak fobilerin beraberinde getirdikleri kaygı ve depresyon belirtileri için destekleyici olabilmektedirler.

Fobi yaşayan birçok kişi ve yakın çevresi bunu bir hastalık olarak görmez ve tedavi arayışı içine girmez. Bu durumda da fobilerin bireyin hayatı için getirdiği zincirleri kırmak mümkün olamamaktadır. Bazen de bireyler bu durumdan ciddi rahatsızlık duyar ancak yine korkuları nedeniyle tedavi almaya yanaşamazlar. Ancak fobilerin bir çoğu oldukça kısa sürede ve kalıcı şekilde çözülebilir.

📌Kendiniz ya da çevrenizdeki herhangi biri mantıksız ve aşırı korkulara sahip ise çok zaman kaybetmeden bir uzmana başvurunuz. Fobilerin getirdiği zincirleri kırmak sizin elinizde.

Psikolog Ebru ÇAKIR-Mavi Ağaç Psikoloji

Psikolog Ebru Çakır
Psikolog Ebru Çakır Administrator
Merhaba Bursa Mavi Ağaç Psikoloji de Danışanlarıma Hizmet sunmaktayım. Randevu talebiniz için iletişim kanallarından bana ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir