TATİLDEN SONRA OKULA UYUM

TATİLDEN SONRA OKULA UYUM

Okullara kısa bir mola verdiğimiz yarı yıl tatili bugün sona erdi ve yeni dönemin ilk zilleri çaldı. Nasıl ki yetişkin bir birey için tatilden sonra işe dönmek zorsa çocuklar için de okula dönmek zordur. Bu zorluk düzeyi çocuğun yaşı küçüldükçe artar. Özellikle okulların açıldığı ilk hafta ebeveynler için zorlayıcı bir süreçtir.

Peki bu süreci kolayca atlatabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

📍İlk bir hafta anlayışlı olmak gerekir. Ebeveynler çocukların okul rutinine hızlıca dönebilmesi için katı kurallar uygulayabilmektedir. Ancak bu baskıcı yaklaşımlar çocukları daha çok zorlar. Tatilden sonra tekrar bir okul temposuna girmek ve sorumlukları yüklenmek çocuk için zorlayıcı olmaktadır. Ebeveynler çocuklarına ne kadar anlayış gösterir bu uyum sürecindeki zorlanmalarını ne kadar kabullenici yaklaşırsa çocukların uyumu da o kadar kolaylaşacaktır.

📍Ebeveyn bu dönemde stresli davranırsa çocuk da bundan etkilenip strese girer. Bu sürecin kısa süreli bir uyum gerektirdiğini düşünüp ilk haftayı sakinlikle atlatmaya çalışmak hem ebeveyni hem de çocuğu rahatlatacaktır.

📍Ebeveynler okulu kendi sorumlukları içinde gibi düşünmektedir. Ancak okula gitmek çocuğun sorumluluğundadır. Bu sorumluluğun yönetimini çocuğa bırakıp ebeveynler sadece destekleyici yaklaşımlar göstermelidir.

📍Okulun ilk haftası bir çalışma planı yapılmalı ve okul süresince neler yapılacağı çocuk ve ebeveynleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.

📍Çocuğun bütün gün kurallı bir ortam olan okulda olduğu unutulmamalı ve eve geldiğinde de sürekli ders çalışması, ödev yapması için baskı yapılmamalıdır. Çocuğun rahatlaması için oyun saatleri oluşturulmalı ve oyunun çocuğun temel ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

📍Ebeveynlerin anlayışlı ve destekleyici tavırlarına rağmen çocuk hâlâ okula uyum sağlamakta zorlanıyor ve okula gitmek istemiyorsa bir uzmana başvurunuz.

Psikolog Ebru Çakır-Mavi Ağaç Psikoloji

Psikolog Ebru Çakır
Psikolog Ebru Çakır Administrator
Merhaba Bursa Mavi Ağaç Psikoloji de Danışanlarıma Hizmet sunmaktayım. Randevu talebiniz için iletişim kanallarından bana ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir