ÇOCUKLARDA ÖFKE

ÇOCUKLARDA ÖFKE

Öfke, çocuklarda genellikle engellenme durumlarında kendini doğru ifade edememe sonucunda oluşan duygudur ve çocukların olaylara-durumlara yönelik algılarını etkilemektedir. Öfke duygusu beraberinde yıkıcı sonuçlara yol açabilir. Problem çözme ve iletişim becerilerinde öfke kontrol mekanizmasının devreye girmemesi çocuğun yaşantılarının bir sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi gözlemleyerek öğrendiği davranışlar sonucu da ortaya çıkabilir. Öfkenin doğru kullanılmadığı durumlarda bu öfke duygusu saldırganlığa dönüşüp yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuklukta öfke kontrol çalışmalarının varlığı her yaş döneminde yaşanabilecek şiddet olaylarının önüne geçmek için önemlidir.

Öfke kontrolünün sağlanması için çocukla yapabileceğiniz çalışmalar ise şunlar olabilir:

🌟Öncelikle çocuğun öfkesini kabullenmek ve bir süre aşırı zarar verici davranışlar göstermemesi koşuluyla bunu yaşaması için ona zaman tanımak.

🌟Çocuk ile onun öfkelenmesine sebep olan olay/durum üzerinde konuşmak ve ona anlaşıldığı hissini vermek.

🌟Birlikte nefes egzersizleri yaparak sakin bir alan oluşturmak.

🌟Biraz sakinleştiğini gördükten sonra ilgisini çekecek bir şeylerle meşgul olmasını sağlamak.

🌟Durulma sürecinin başlamasıyla birlikte öfkesi üzerinde yeniden konuşup olaya yönelik algılarını ve aslında olması gerekenleri ona açıklamak.

Psikolog Ebru Çakır-Mavi Ağaç Psikoloji

Psikolog Ebru Çakır
Psikolog Ebru Çakır Administrator
Merhaba Bursa Mavi Ağaç Psikoloji de Danışanlarıma Hizmet sunmaktayım. Randevu talebiniz için iletişim kanallarından bana ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir